Wijn bij asperges
Wijn bij asperges? In dit artikel geven we tips bij vijf aspergegerechten. En naast dat ik zelf gek ben op zowel wijn als asperges heb ik nog meer met dit product. Toen Fleur nog een Fleurtje was heb ik drie seizoenen gewerkt in het Asperge restaurant van Nederland: Hostellerie de Hamert. In dit artikel geven Maurice en ik wijn/spijs tips bij de klassieke combinatie van asperges met ham, ei en aardappel. Een wijntip bij asperges met zowel gerookte als gebakken zalm. Of welke wijn kan je nu het beste drinken bij lam met asperges? En waarom matchen deze gerechten dan goed met de desbetreffende wijnen? Je leest het hier!
We geven wijn/spijs tips bij de volgende asperge gerechten:
- Asperges met ham
- Asperges met gerookte zalm
- Asperges met gebakken zalm
- Asperges met lam
- Aspergesalade
Klassieke combinatie: asperges en Pinot Blanc
Zestien jaar geleden werkte ik bij Hostellerie de Hamert. Oké, ik schrik er zelf van want ik kan hij mij nog als de dag van gisteren herinneren. Hoe Chef Harold Kok (ja, dit is echt zijn achternaam) de meest verrukkelijke aspergegerechten uit de keuken toverde. Het hartst lopende gerecht van Hostellerie de Hamert? De klassieke bereiding van gekookte asperges met ham van het Livar Kloostervarken, krieltjes, ei, en boter/asperge saus. Wat werd hier dan bij geschonken? De Pinot Blanc van Hugel. Toen, en nu, is dit een match made in heaven bij de klassieke bereiding van asperges. Waarom een goede match? Omdat deze frisse witte wijnen is jaar op jaar in balans. Het ronde van de wijn is mooi bij het eitje en de ham en de zuivere zuren in de wijn hemelt de smaak van de asperges op. Alsof er een engeltje op je tong piest… Pinot Blanc, Hugel 12,95
Asperges & gerookte zalm met wijn
Twee uitersten in 1 gerecht samen: super fris en vet. Dit vraagt om een wijn met veel eigenschappen en kenmerken. Waar je meerdere kanten mee op kunt. Er is 1 wijn bij uitstek, ook wel de kameleon onder de witte wijnen wordt genoemd, welke makkelijk inzetbaar is bij “lastige” gerechten. Ja, we hebben het over de Riesling druif. Bij weingut Weegmüller weten ze heel goed hoe ze van deze druif een topper moeten maken. Hun Riesling trokken heeft de bijnaam: “der Elegante”. Een elegante Riesling omdat het spel tussen zuur, zoet en mineraliteit is wat je verwacht van een Riesling. Om die reden super in combinatie bij het vettige van de zalm en het frisse van de asperges. Riesling Trocken Weegmüller 8,95 per fles
Welke wijn bij asperges met gebakken zalm?
Welke eigenschappen hebben asperges met gebakken zalm? Welke smaken komen hierin voor? Zilt en ietwat vettig voor de zalm. Voor de asperges: zacht, rond en aards met subtiel zoet en een kleine bittertje. Kortom, bijna alle smaken welke je kunt bedenken zit in dit gerecht. Hoe maak je hier een geheel van met een bijpassende wijn? Door te kiezen voor een wijn welke zacht is, niet te licht van smaak en met milde, ronde zuren. Een Chardonnay of Viognier? Nee, deze wandelen zo over de smaak van de gekookte asperges heen. De mooiste combinatie is een niet te uitgesproken Sauvignon Blanc. Zoals een Sauvignon Blanc uit de Loire. De meest populaire Sauvignons uit de Loire zijn Sancerre en Pouilly Fume. Deze zijn naar ons inzicht net iets te uitgesproken voor dit gerecht. De Touraine Sauvignon Blanc is de winnaar in deze categorie. Pluspunt: hij is ook aangenamer voor jouw portemonnee. Touraine Sauvignon Blanc 12,50 per fles
Asperges en Hollands Lam
Een prachtig voorjaarsgerecht: gekookte asperges met Hollands lam. We omschreven hierboven al de kenmerken van de asperges en waar we dan op moeten letten bij het uitkiezen van een bijpassende wijn… Het smaakprofiel van Hollands lam is, in tegenstelling tot lam uit andere landen, ziltig en licht kruidig van smaak. De Pinot Noir van Siegrist heeft aardse tonen, rood fruit als cassis en zachte ronde tannines. Perfect dus bij dit gerecht. Pinot Noir Siegrist, 15 euro per fles
Salade van koude asperges met bio wijn!
Heerlijk fris en altijd lekker: een salade met koude asperges. Fijn als bijgerecht tijdens een BBQ of gewoon als hoofdmaaltijd met vers gebakken brood. Een frisse witte wijn is waar we naar op zoek zijn! En hoe leuk is het om dan te gaan voor een Bio wijn? Deze Spaanse witte wijn van Mirabueno heeft het allemaal. Gemaakt van de Macabeo en Sauvignon Blanc druiven. Mooi droog en fris en je proeft en ruikt de tonen van ananas, vijgen, meloen en kruiden, zoals citroengras. 5,95 per fles, 35 euro voor zes
Mocht je vragen hebben over een gerecht en wil je graag weten welke wijn je hierbij het beste kunt schenken? Mail mij gerust! Fleur@deconinckwines.nl
Liefs,
Fleur
Nieuwe producten, exclusieve aanbiedingen en tips als eerste in jouw mail- box. Dit wil je!