fbpx Skip to main content

Zo gezond is olijfolie

Zo gezond is olijfolie. Olijfolie is er in veel verschillende soorten, smaken en kleuren. In de supermarkt kunnen ze er een heel schap mee vullen… Dan moet het wel gezond zijn hoor ik je denken, maar is dat wel zo? En zo ja, welke olijfolie moet je dan kopen?

De basis van olijfolie

Olijfolie wordt, surprise surprise, gemaakt van het vruchtvlees en de pitten van de olijf. Het vruchtvlees bevat 30-50% olie en de pitten zo’n 5%. Rondom de Middellandse zee wordt de meeste olijfolie geproduceerd. Eén olijfboom produceert 5 tot 10 kilo olijven per jaar, wat gelijk staat aan 1 tot 2 liter olijfolie. Er zijn dus heel wat olijfbomen nodig om al die flessen in de supermarkt te kunnen vullen.

Nog een leuk weetje: het productieproces van olijfolie lijkt op die van wijn. De olijven worden geplukt en vervolgens gewassen (deze stap slaan ze over bij druiven, want die zijn daar te broos voor). Dan vermalen ze de olijven tot pasta en vervolgens wordt de olie van het water gescheiden. Daarna wordt de olie geklaard en gebotteld. Bij wijn moet deze laatste stap even wachten, omdat wijn eerst de vergisting moet ondergaan om de suikers van het fruit om te zetten in alcohol.

Hoe gezond is olijfolie?

Het nuttigen van olijfolie heeft vijf gezondheidsvoordelen. Zo bestaat olijfolie voor ongeveer 70% uit enkelvoudige onverzadigd vetzuren. Onverzadigd vet stimuleert, in tegenstelling tot verzadigd vet, de vetverbranding en verlaagt het slechte cholesterol (LDL-cholesterol) in het lichaam. Hierdoor wordt het risico op hart- en vaatziekten verkleint. Ook bevat olijfolie veel vitamine E waardoor het een antioxiderende werking heeft; het beschermt tegen ongewenste cel afbreuk. Daarnaast bevat het oleocanthal. Hierdoor heeft olijfolie een ontstekingsremmend effect en kan het misschien zelfs diverse vormen van kanker voorkomen (dit zijn ze nog volop aan het onderzoeken). Last but not least, het bevordert de stoelging waardoor schadelijke bacteriën zich minder snel kunnen ontwikkelen. Kunnen we dan concluderen dat alle olijfolie super gezond is? Nou nee…

Olijfolieperserijen produceren namelijk olijfolies met verschillende kwaliteiten en zuiverheid.

4 categorieën olijfolie

Er zijn 4 categorieën: olijfolie van eerste persing (vierge), geraffineerde olijfolie, gewone olijfolie en olijfolie uit olijvenafval. Alleen vierge olijfolie wordt koud geperst en niet bewerkt. Hierdoor heeft de olie een lage zuurgraad en worden de goede eigenschappen, kwaliteit en smaak behouden. Extra vierge olijfolie, de beste kwaliteit olijfolie met de meest uitgesproken smaak, valt in deze categorie. Bij de andere categorieën verliest de olie een deel van deze eigenschappen door verhitting, verkoeling en het toevoegen van chemische bestanddelen om de olie te zuiveren. Zo wordt bijvoorbeeld gewone olijfolie gebleekt om het water te onttrekken en de smaak neutraler te maken. Wel worden alle olijfolies gemaakt van olijven, waardoor ze nog steeds de goede onverzadigde vetten bevatten, maar dus ook andere bestanddelen die je liever wil vermijden. Dit is ook de reden dat vierge olijfolie minder geschikt is om in te bakken en braden. Wil je genieten van alle voordelen van vierge olijfolie, gebruik het dan vooral in koude gerechten.

Extra vierge olijfolie dus! Maar welke dan? Die van Frantoio d’Orazio en Frantoio Gargiulo natuurlijk. Deze olijfolies zijn voor 100% gemaakt in Italië en kunnen met recht omschreven worden als vloeibaar goud.

Olijfolie Frantoio Gargiulo

Maurice en Fleur bij Frantoio Gargiulo

Extra vierge olijfolie van Frantoio d’Orazio

Naast dat de olijfoliën van Frantoio d’Orazio fijn, vol en romig van smaak zijn, zijn ze ontzettend gezond. Ze worden gemaakt van de gewaardeerde Coratina en Peranzana olijven. Alle oliën zijn extra vergine en hebben een zuurgraad van 0.8%. Om deze lage zuurgraad te behouden moeten de olijven goed behandeld worden, omdat de zuurgraad anders snel stijgt. Als voorbeeld, gezonde olijven in een boom hebben een zuurgraad van een half procent. Deze moeten nog geplukt worden en bewerkt.. Daarom worden de olijven geselecteerd en verwerkt volgens de traditionele methode met granietenslijpstenen.

Frantoio d’Orazio olijfolie is er in vier smaken:

Peranzana Olijfolie: Deze olie wordt gemaakt van de Peranzana olijf, die alleen voorkomt in Puglia. Het smaakpallet kunnen we het beste omschrijven als: vol en geurig. De olijfolie heeft rijke en levendige geuren van tomaat, rucola, radijs en heldere tonen van artisjok.

Coratina: Deze olie wordt gemaakt van de Coratina olijf en is daardoor scherper en pittiger van smaak. Peper en zout toevoegen aan je gerecht is daardoor niet meer nodig. De smaak is heerlijk uitgebalanceerd met tonen van dille, venkel, artisjok, peper en hooi. Het unieke kenmerk is dat deze olie driemaal zoveel antioxiderende polyfenolen bevat als elke andere olijfolie. Het is perfect voor rauwe groenten, salades en groentesoepen.

Picholine – Extra vierge olijfolie verkregen uit olijven van de variëteit Picholine, een cultivar van Franse oorsprong. Deze olijf weet zich goed aan te passen aan de klimatologische omstandigheden en de kenmerken van de bodem van de heuvels in Puglia. Het is een fruitige olie van gemiddelde intensiteit die bloemige en kruidachtige hints naar het gehemelte overbrengt.

Picholine, de meest “grassige” olijfolie. Vol en rijk van smaak. 500ML. 24,95

Blend – Een perfecte harmonie tussen de lokale olijfvariëteiten Olivastro, Cima di Mola, Leccino, Coratina, Cima di Melfi, Picholine, Simona en Nociara. Zo ontstond de extra vierge olijfolie van Frantoio D’Orazio, met een licht fruitige smaak, versterkt door tonen van bladeren en gras.

Olijfolie Frantoio d'Orazio Padula

De blend, een zachte Italiaanse extra vierge olijfolie. 250ML. 14,95

Extra vierge olijfolie van Frantoio Gargiulo

De olijfolie van Frantoio Gargiulo heeft een delicate smaak en is daardoor een feestje voor de smaakpapillen. De olie is geschikt voor het bereiden van zowel warme als koude gerechten, maar bij koude gerechten blijft de smaak het allerbeste bewaard. De olijven voor deze Syrrenyum extra vierge olijfolie komen van eeuwenoude olijfbomen in Sorrento. Wat deze olijfolie extra bijzonder maakt is dat de extra vierge olijfolie met een kleine oliemolen handmatig wordt geperst tussen stenenschijven. Dit zorgt voor de heerlijke smaakt van de olijfolie van eerste persing. Alleen de beste producten zijn goed genoeg bij Frantoio Gargiulo en daarom worden ze zorgvuldig geselecteerd en gecontroleerd. Van begin tot einde. Je weet dus zeker dat de olie gemaakt is van de olijven uit de eigen, 2 hectare grote, olijfgaarden. En dit proef je echt! Deze olie verkopen wij in een glazen fles, maar ook in handbeschilderde kruikjes die speciaal voor ons zijn gemaakt.

Daarnaast hebben we ze met verschillende smaakjes, zoals knoflook en rode peper. Lekker makkelijk.

Loes heeft hier de kruikjes van Frantoio Muraglia vast

Loes heeft hier de kruikjes van Frantoio Muraglia in haar handen.

Super leuk voor op je aanrecht! Daarnaast hebben we ze met verschillende smaakjes, zoals knoflook en rode peper. Lekker makkelijk.

Ben je benieuwd geworden naar deze heerlijke extra vierge olijfoliën? Kom ze lekker proeven bij ons in de winkel. Tot snel!

Liefs, Loes

Nieuwe producten, exclusieve aanbiedingen en tips als eerste in jouw mail- box. Dit wil je!

We houden je gegevens privé en delen je gegevens alleen met derden die deze dienst mogelijk maken. Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

 

De waardering van www.thefoodystore.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 74 reviews.
0
    0
    Winkelwagen
    Your cart is emptyReturn to Shop