fbpx Skip to main content

Herfstwijnen

Herfstwijnen, welke wijnen lenen zich perfect voor de tijd van het jaar als het blad van de boom valt en je binnen weer gezellig de kaarsen aan steekt? Wit, rood en ja, zelfs rosé. Het kan allemaal in de herfst. Maar dan wel wijnen met ietwat meer body of kruidige tonen dan de wijnen welke we in de zomer drinken. Onze tips voor herfstwijnen lees je hieronder!

Volle witte herfst wijnen

Witte wijn in de herfst? Kies dan voor een aromatische variant of een wijn welke houtopvoeding heeft genoten. De hele frisse wijnen gemaakt van de Sauvignon Blanc of Gruner Veltliner druiven zijn bijvoorbeeld echte zomerwijnen. Maar een Sauvignon Blanc met houtopvoeding kan nog wel eens een pareltje zijn op een mooie herfstdag. Waarom? Houtopvoeding maakt de wijn ronder van smaak en zorgt voor vanille tonen in de wijn. Daarnaast kan een aromatische wijn ook heel fijn zijn in de herfst. Zoals een Viognier of Malvasia. Beide druiven hebben als kenmerk een boeket met bloemen in het glas. Deze laatste heeft ook rijp tropisch fruit als kenmerk wat de wijn ronding geeft. Ronding zorgt dan ook meteen voor een vollere wijn en dat vinden we fijn in de herfst!

Kruidige rosé in de herfst

Rosé heeft het imago om in de zomer te drinken. Het liefste ijskoud en soms nog wel met een ijsklontje erin. Dit doen we in de herfst niet ( in de zomer overigens ook niet echt bevorderlijk voor de smaak van de wijn, zodra de temperatuur van de wijn afneemt hoe minder je proeft. ) In de herfst drinken we in plaats van de rosé vol met aardbeitjes, een rosé wijn die wat kruidiger of voller van smaak is. Zoals een rosé uit de Provence gemaakt van oude druivenstokken. Deze hebben tonen van venkel, rozemarijn en tijm, wat heerlijk smaakt bij knisperend haardvuur. Met let wel op de serveer temperatuur van de wijn: niet kouder dan 12 graden.

Rode herfst wijnen

Welke rode wijn drink je in de herfst? In dit seizoen bevelen we kruidige rode wijnen aan, welke wat robuuster zijn. Zoals een wijn gemaakt van de Tempranillo of Syrah druiven bijvoorbeeld. Wat ook fijn kan zijn is een Italiaanse Appassimento, gemaakt van ingedroogde druiven en hierdoor soepel van smaak maar toch vol, rond en romig. Fijn bij gebakken vis dit seizoen is een Cabernet Franc uit de Loire. Niet te zwaar maar wel een mooi pepertje in de afdronk. Wat we drinken bij stoofschotels dit seizoen? Een Pinot Noir uit de Nieuwe wereld. In oktober begint tevens het wild seizoen. Een Primitivo is een mooie begeleider van wildgerechten. Tot slot en niet onbelangrijk, welke rode wijn drinken we in de herfst als “borrelwijn”? Een soepele Merlot uit de Pays d’Oc bijvoorbeeld.

Hieronder een selectie van fijne herfstwijnen

 

 

 

Nieuwe producten, exclusieve aanbiedingen en tips als eerste in jouw mail- box. Dit wil je!

We houden je gegevens privé en delen je gegevens alleen met derden die deze dienst mogelijk maken. Lees ons privacybeleid voor meer informatie.
0
    0
    Winkelwagen
    Your cart is emptyReturn to Shop