Er is een rode wijn voor iedereen!

Er is een rode wijn voor iedereen! Echt waar mensen, er zijn zoveel verschillende soorten rode wijn op de markt dat er voor iedereen wel iets lekkers tussen zit. Loes verteld in deze blog haar ervaringen met het leren drinken van rode wijn en geeft daarbij tips over verschillende rode wijnen welke allen een totaal andere smaak hebben.

Veel verschillende smaken…

Ik hou ontzettend van de smaak van rode wijn. Ik vind het heerlijk in combinatie met een pizza, pasta of mijn moeders stoofvlees. Toch geldt dit niet voor iedereen. Ben jij iemand die rode wijn het liefste vermijd? Zelfs tijdens Kerst bij een goed gevulde stoofschotel of een diner met vrienden waarbij iedereen voor het hoofdgerecht overstapt van wit naar rood? Dan is deze blog speciaal voor jou!

Want, the struggle is real.. En je bent  niet alleen. Regelmatig komen er mensen in de winkel voor een ‘witte wijn-advies’, omdat ze rode wijn ‘te zwaar en bitter’ vinden. Dat is zonde, want de ene rode wijn is de andere niet. Er zijn zó veel verschillende soorten, met allemaal een andere smaak, geur en kleur. Ook ik heb mijn voorkeuren, want je kan nou eenmaal niet alles lekker vinden.

Rode wijn niet jouw ding? Daar komt vanaf vandaag verandering in!

Het kan natuurlijk dat rode wijn helemaal niet jouw ding is, maar hou je wel van andere wijnen? Dan is het waarschijnlijker dat je eerste glas rode wijn gewoon niet lekker was. Dit kan komen doordat je een goedkope rode wijn hebt gedronken. ‘Duur is niet altijd beter’, gaat voor rode wijn namelijk alleen op als je weet wat je koopt. De nasmaak van een kwalitatief betere fles wijn is vaak veel lekkerder, dan die van een rode supermarktwijn van 3,99. Het kan ook komen doordat je de wijn te warm hebt gedronken. Pas bij de juiste temperatuur komen alle smaken van rode wijn het beste tot zijn recht. Regelmatig hoor ik mensen zeggen dat rode wijn op kamertemperatuur gedronken moet worden. Dit was vroeger inderdaad waar, omdat het binnen toen zo’n 18 graden was. Dit is de ideale temperatuur. Maar tegenwoordig is kamertemperatuur veel te warm voor rode wijn door onze goed geïsoleerde huizen en thermostaat op stand ‘Ibiza’. Daarnaast zijn er rode wijnen waarvan de smaak pas tot z’n recht komt wanneer je ze combineert met een specifiek gerecht. Niet iedere rode wijn (maar ook witte wijn) gaat goed samen met een toastje of borrelnoot.

“Rode wijn moet je leren drinken”

Je eerste kennismaking met rode wijn is dus belangrijk. Want waarom zou je iets blijven proberen, wat je niet lekker vindt? Daarom ben ik het maar gedeeltelijk eens met de uitspraak: ‘rode wijn moet je leren drinken’. Het is waar dat je zwaardere rode wijnen meer gaat waarderen wanneer je meer bekend bent geworden met de verschillende smaken. Maar net als bij witte wijnen, zal je nooit alle soorten lekker gaan vinden. Het is dus belangrijk dat je erachter komt welke rode wijnen en druivensoorten passen bij jouw smaak. Daarom kan ik in deze blog niet één advies geven, want je zal het toch zelf moeten gaan ontdekken. Wat ik wel kan doen is een aantal rode wijnen uit ons assortiment tippen die allemaal anders van smaak zijn en daarom ideaal om je ontdekkingsreis mee te beginnen.

Waar je op moet letten

Alvast een tip vooraf: start met een soepele wijn met minder tannine. Tannine is een stofje in wijn dat afkomstig is van schillen, pitten en steeltjes van de druiven die mee-gisten tijdens het productieproces. Hoe meer tannine, hoe bitterder de wijn. Een Pinot Noir of Merlot is daarom een goede wijn om mee te beginnen en laten we die nou net in ons assortiment hebben…

Onze ontdekkingswijnen

Zuipwijn rood. De wijn voor feestjes en partijen. Makkelijk doordrinkbaar

  • Zuipwijn: Een heerlijke sappige Franse Merlot, oftewel een wijntje dat je lekker makkelijk doordrinkt. Ideaal als je zoekt naar een wijn met stijl voor tijdens de borrel of een feestje. Daarom kan je hem ook wat kouder drinken. Deze wijn is niet complex van smaak, maar lekker soepel met smaken en geuren van rode bessen. Hierdoor kan deze kersenrode wijn ieder moment van de dag. Bonus: het etiket is speciaal ontworpen voor de Foodystore! Nog een bonus: je krijgt er geen enorme kater van. Rode zuipwijn 6,50 per fles // 36 euro voor zes

Pinot Noir weingut Siegrist

  • Pinot Noir van Siegrist: Deze wijn met aardse tonen en zachte ronde tannines is een lekker licht wijntje om mee te beginnen. Daarnaast proef je goed de cassistonen terug en ook de kleur doet je daaraan denken. Deze wijn komt uit het wijngebied Pfalz in Duitsland. Doordat het een licht wijntje is gaat hij goed samen met lamsvlees, curries en gevogelte, maar is het ook een lekker wijntje voor een zomeravond. Je wordt er namelijk niet zo snel zat van. 15,- per fles

Appassimento Cantina Negrar

  • Appassimento van Negrar: Deze wijn uit de Italiaanse streek Veneto is heerlijk zwoel van smaak. Dit komt doordat de inheemse rode druiven eerst worden gedroogd; een heerlijk rijk geconcentreerd sap blijft over waarin je de druivensuikers nog kan proeven. De wijn is robijnrood van kleur en je ruikt meteen de rijpe kersen en vanille. Deze geuren proef je terug in de wijn. Verder is de smaak complex, harmonieus, vol en fluweelzacht met veel rood en zwart fruit. De afdronk is lang met kruidige tonen. Een hele mondvol… Maar deze wijn moet je geproefd hebben! Daarnaast is het een mooie fles om cadeau te geven door het etiket en de bijzondere productiemethode. Deze wijn is lekker bij Italiaanse gerechten, zoals gehaktballetjes in tomatensaus, ossobuco, rundvleesgerechten en pasta’s, maar ook zonder iets erbij is deze wijn een feestje om te drinken. Appassimento Negrar 12,95

Seven Springs Syrah

  • Syrah van Seven Springs: Deze Syrah uit Zuid-Afrika is iets zwaarder dan de vorige drie wijnen doordat je tijdens de afdronk de soepele, maar stevige tannines proeft. Verder is de smaak breed, elegant en heeft de wijn een heerlijk mondgevoel met smaken van zwarte bes en bosbessen. Ook proef je hints van witte peper en kruidnagel. De kleur van deze wijn is prachtig. In het glas zie je dieppaarse tinten en bij kaarslicht is de wijn zelfs diep bloedrood van kleur. Dit is zo’n wijn waarbij de serveertemperatuur essentieel is, namelijk 16-18 graden.  Je kan hem daardoor goed zo drinken, maar hij smaakt ook heerlijk bij stoofpotten, sappige steaks, sterke kazen en zelfs bij een chocolade- of kaneeldessert. Syrah Seven Springs 13,95

Montepulciano D'Abruzzo Nicodemi

Deze vier wijnen zijn heel verschillend en we hebben er nog veel meer in ons assortiment. Dit geeft wel aan dat rode wijn ontzettend veelzijdig kan zijn en dat niet alle rode wijn zwaar en bitter is. Zit jouw wijn er toch niet tussen? Misschien is onze wijn van de maand meer iets voor jou of neem eens een kijkje op de webshop waar we nog meer keuze hebben. En ben je opzoek naar iets speciaals? Ook dat mag je altijd aan ons vragen, want we staan te popelen om ons enthousiasme over rode wijn met jullie te delen!

Liefs, Loes

Nieuwe producten, exclusieve aanbiedingen en tips als eerste in jouw mail- box. Meld je aan en ontvang 10% korting op je eerste order. Dit wil je!

We houden je gegevens privé en delen je gegevens alleen met derden die deze dienst mogelijk maken. Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

 

0
    0
    Winkelwagen
    Your cart is emptyReturn to Shop